Aanbesteden en Artificial Intelligence (AI): 'We scoren meer punten sinds het gebruik van ChatGPT'

Artificial Intelligence (AI) is ook in het aanbestedingslandschap bezig aan een opmars en brengt verandering teweeg. Daarom komt AI uitgebreid aan bod op het jaarlijkse Aanbestedingscongres op 26 maart aanstaande. In aanloop naar het congres spraken we met Guus de Graauw, Tendermanager bij BINK, over zijn ervaringen met AI bij aanbestedingen.

Guus de Grauw

Guus maakt gebruik van AI binnen aanbestedingen. Hij is aan het experimenteren met het schrijven van EMVI-teksten met AI, en met succes! ‘We scoren meer punten sinds het gebruik van ChatGPT, we hebben al 3 keer de hoogste score gekregen. We steken er natuurlijk alsnog veel tijd zelf in, maar ChatGPT geeft net het beetje extra. Het kan net de stap van 'Goed’ naar ‘Uitstekend’ geven in de beoordeling.’ 

Vooral de tijdswinst door het gebruik van ChatGPT ziet Guus als grootste voordeel. We gebruiken ChatGPT op twee manieren: als controlemiddel (hebben we alle gunningscriteria concreet beantwoord) en voor het opdoen van ideeën (voorbeeld maatregelen). Ook voor het inkorten van teksten is het erg handig, zodat je beter kunt voldoen aan het maximaal aantal A4 waarmee je mag inschrijven.

Hij ziet ook risico’s aan het gebruik van AI en geeft aan dat je je bewust moet blijven van de privacy risico’s en niet blind op de teksten van ChatGPT moet vertrouwen. Daarnaast kan door het gebruik van chatbots als ChatGPT het onderscheidend blijven in EMVI-plannen moeilijker worden. ‘Aan de andere kant moet het natuurlijk wel geloofwaardig blijven, dit hangt veel samen met de referenties die je moet indienen’.

2 tips van Guus voor het gebruik van ChatGPT bij aanbesteden

  1. Houd het klein en begin met een schone lei
    Voer teksten in kleine blokjes in bijChatGPT en benader elk nieuw onderwerp of criterium met een schone lei. Dit helpt kruisbestuiving te voorkomen en zorgt ervoor dat de chat zuiver blijft bij elk specifiek onderdeel van het aanbestedingsproces.

  2. Leer en verbeter continu
    Begin met experimenteren! Ik begon thuis op de bank met mijn telefoon en heb door de tijd heen steeds meer functies van ChatGPT uitgeprobeerd. Ook leer ik door me online te verdiepen in de mogelijkheden van AI en evenementen en webinars over AI te bezoeken. Elke keer dat je de tool gebruikt, kun je nieuwe tips en tricks ontdekken.

De ervaringen van Guus laten zien dat het gebruik van AI binnen aanbestedingen grote voordelen kunnen bieden. Maar zoals beschreven in deze blog over aanbesteden en AI geeft ook Guus aan dat je niet blind op chatbots zoals ChatGPT moet vertrouwen. Blijf ook gebruikmaken van de menselijke expertise binnen je organisatie.

Aanbestedingscongres op 26 maart 2024

Wil jij meer weten over hoe Artificial Intelligence jou kan helpen binnen de wereld van het aanbesteden? Of jouw ervaringen met AI in het aanbestedingscongres delen met aanbestedende diensten en marktpartijen? Meld je dan hier aan voor het aanbestedingscongres op dinsdag 26 maart 2024 in het Provinciehuis Utrecht. Wees er snel bij, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.